Sektörde 32. yılımız!

Su Yalıtımı

Yapılardaki beton, demir gibi yapıların kullanım ömürlerini uzatmak, aynı zamanda da yaşamsal alanlardaki konforu arttırmak için su yalıtımı yapılır. Yalıtım uygulaması yapımında kimyasal yapı malzemeleri kullanıldığı gibi bazen farklı materyallerinde kullanılması gerekebilir. Özellikle çatı yalıtımı ve teras izolasyonunda izolasyon öncesi penetrasyona neden olan yerin tespit edilmesi önemlidir. Ege Bölgesi ve deniz kenarı olan İzmir de topraktan gelen suyu izolasyon ile engellemek mümkündür.

Su Yalıtımı Nedir?

Yapıların taşıma sistemleri üzerindeki deformasyonu engellemek, yapıların uzun yıllar kullanılabilmesini sağlamak amacıyla kimyasal malzemeler kullanılarak yapılan penetrasyon engelleme işlemine Su Yalıtımı denir. Bir yapıda betonun su geçirgenliği nedeniyle penetrasyona neden olmaktadır. Bu nedenle özellikle çatı ve temel betonlarında su izolasyonu yapılması gereklidir. Aynı zamanda teraslarda her ne kadar zemin uygulaması yapılmış olsa da zaman içerisinde zeminde oluşan deformasyonlardan dolayı su sızıntıları oluşmaktadır. Hem yapıda yaşamsal kaliteyi arttırıcı hem de binanın kullanım ömrü açısında su izolasyonu yapılması önemli bir yapı taşıdır.

Su Yalıtımı Nasıl Yapılır?

Su yalıtımı yapıla yapının özelliklerine ve su izolasyonu gerekli olan bölgeye göre kullanılan yöntem ve malzemeler değişiklik göstermektedir. Bir başka değişle dış cephedeki su sızıntısı için kullanılan yöntem ile temel perde betondaki rutubeti önleyici yöntem birbirinden tamamen farklıdır. Bu yöntemleri başlıklar altında incelemek doğru sonuca gitmek konusunda daha yararlı bilgiler sağlayacaktır.

Yapısal Su İzolasyonu

Yapısal su yalıtımı bina yapımı sırasında beton ya da harç malzemenin içine eklenen kimyasal su izolasyon malzemesi ile sağlanmaktadır. Beton içerisinde oluşan gözenekleri kapatarak, betonun su geçirgenliğini engeller. Böylelikle yapısal olarak su geçiren bir beton bloğu su geçirmez hale dönüştürür. Tamamlanmış binalarda uygulama yapılamamaktadır. Ancak inşaat aşamasında kullanılmaktadır.

Yüzeysel Su Yalıtımı

Bu uygulama sızma ya da rutubet yapan bölgenin tamamının dışarıdan farklı yöntemler ile kaplanmasını içerir. Yüzeysel su yalıtımının yapıldığı çatılarda çatıda bölgesel su izolasyonu yapmak çoğu zaman sorunu ortadan kaldırmayacaktır. Tüm çatının yüzeysel olarak kaplanması ve bu kaplama sırasında suyun üst kısımda birikmesini engelleyecek eğimin oluşturulması gerekmektedir. Su yalıtımı aynı zamanda çatı üzerinde bulunan asansör kulesi, baca, yağmur oluğu kenarlarına da uygulanmalıdır.

Enjeksiyon Su Yalıtımı

Enjeksiyon su yalıtımı adından da anlaşılacağı gibi betonun içerisine poliüretan kimyasalın enjekte edilmesi işlemdir. Poliüretan kimyasal sıvı halde olduğu için ister küçük ister büyük tüm çatlak ve delikleri kaplayarak beton içerisinde suyun yalıtımını sağlar. Böylece su izolasyonu yapılmış alanda bulunan donatıların korozyona uğraması engellenmiş olur. Demir üzerinde oluşan oksitlenme ve korozyon demirin yapısal özelliğini bozmaktadır. Özellikle deprem bölgesi olan ülkemizde yapıların sağlam halde kalmaları için en iyi yöntemdir.

Enjeksiyon su izolasyonu duvar, dış cephe, temel betonu, asansör kuyusu, sığınak, depo su yalıtımını  birçok farklı noktada kullanılmaktadır. Bu bölgelerde nem ve rutubetin engellenmesinde en iyi çözümlerden biridir.

Enjeksiyon su izolasyonu özel makineler ile yapılmaktadır. Bu makineler sayesinde beton içerisine enjekte edilen kimyasal çatlak ve delikleri kapatarak sertleşir. Bu sertleşme sayesinde aynı zamanda kolon ve kirişlerde yapıyı sağlamlaştırma etkisi de bulunmaktadır. Poliüretan enjeksiyon uygulanan bu bölgede işlemden sonra penetrasyon tamamıyla ortadan kalkmaktadır. Hatta basınçlı su uygulamalarında bile suyun sızıntı yapmasını engellemektedir.

Su İzolasyon Membranları

Su yalıtımı için en çok kullanılan yöntemlerden bir tanesi de mebran yalıtım örtüleridir. Rulo halinde bulunması nedeniyle çok büyük alanları kesinti olmadan kaplayabilmektedir. En çok kullanım alanı çatılarda su izolasyonu olmaktadır. Aynı zamanda membranlar havuz, asansör kuyusu, temel perde betonları, teras yalıtımlarında da kullanılmaktadır. 2018 yılında su yalıtımının yeni binalarda zorunlu hale gelmesinden sonra yaygın kullanıma sahiptir. Membranların kullanım ömürleri çok uzundur. Delinme ya da üzerinde deformasyona neden olacak yırtılma olmadığı sürece bina kullanım ömrü boyunca görevini tam anlamıyla yerine getirmektedir.